Rajae El Mouhandiz maker bij Luxor

Luxor Theater gaat een samenwerking aan met Rajae El Mouhandiz. Als nieuwe maker, ondersteund door het Fonds Podiumkunsten, werkt Rajae aan een nieuw signatuur binnen muziektheater en het produceren van haar eerste solovoorstelling Thuis, Ontheemd #2. Binnen Luxor krijgt zij een werkplek en ondersteuning in de realisatie van haar nieuwe makerstraject. Het partnerschap past binnen het doel van Luxor om meer samenwerkingen aan te gaan in de stad, om zo een bijdrage te bieden aan de vernieuwing van het theaterlandschap en te faciliteren in de verbinding van alle Rotterdammers.Een bijzonder artiest

Luxor-directeur Marc van Kaam is zeer verheugd met de samenwerking: “Met Rajae hebben wij een zeer bijzondere artiest in huis. Ze is veelzijdig, heeft een geheel eigen kijk op de kunsten en staat internationaal al op de kaart door haar buitengewone werk en verfrissende persoonlijkheid. We kunnen niet wachten om heel Nederland kennis met haar te laten maken.”
Het Huis van Asporaat, ook gehuisvest in het Luxor-pand, neemt het management van Rajae op zich. “Wij werken met vooruitstrevende makers die inclusief werken. Rajae is een exeptioneel talent die perfect past binnen deze filosofie”, aldus directeur Kenneth Asporaat. Het Laaktheater in Den Haag is zakelijk betrokken bij het traject.

 

Rajae El Mouhandiz
Rajae El Mouhandiz is zangeres, componiste, maker van korte films en (muziek)theater. Ze maakt Maghreb pop, soul, jazz, bracht de albums Incarnation, Hand of Fatima, de EP Watani en de single 'Gracefully' uit. Haar korte docu-film HOPE! werd genomineerd voor de NFF prijs. Ze werkte mee aan de internationale expositie MUSLIMA en gaf een TEDx talk over de kracht van identiteit en muziek. Voor KRO Recht uit het Hart maakte zij een televisieversie van deze talk. Rajae initieerde vanuit Ierland en New York de theaterproductie Hijabi Monologen NL. Deze werd door Fonds voor Cultuurparticipatie genomineerd voor een Gouden C. Sinds 2017 is Rajae opgenomen in de nieuwe makers regeling van het Fonds Podiumkunsten. Rajae is de afgelopen negen jaar achtereen vanwege haar bijdrage in de kunsten geplaatst op de lijst van de 500 meest invloedrijke moslims ter wereld en is een Ariane de Rothschild Fellow.

 

Fonds Podiumkunsten ‘nieuwe makers’ traject
Het Fonds Podiumkunsten biedt beginnende talentvolle makers subsidie om zich in een langer lopend traject (maximaal twee jaar) te ontwikkelen bij een gezelschap. Het ‘nieuwe makers’-traject is bedoeld voor makers of collectieven die niet langer dan 3 jaar actief zijn. Binnen dit traject werkt Rajae aan het creëren van een eigen signatuur binnen muziektheater, het maken van de voorstelling, heeft zij onderzoek gedaan in Nederland en Marokko en werkt zij toe naar een internationale uitvoering van Thuis, Ontheemd in samenwerking met partners in Nederland, de VS en Marokko.

 

Thuis, Ontheemd #2

Autobiografisch en muzikaal. Met humor en zelfspot.
Rajae El Mouhandiz voert je in haar eerste solovoorstelling mee naar bijzondere plekken en momenten in haar leven met verhalen, muziek en prachtige beelden.
Een verhaal over de ruimte die een vrouw mag en kan innemen. Over wilskracht en geloven in jezelf. Over Rajae’s worsteling met zelfacceptatie en de lessen die zij leerde toen zij op vijftienjarige leeftijd besloot huis en haard te verlaten om artiest te worden. Ook vertelt ze openhartig over hoe het is en voelt om midden in een steeds harder gevoerd debat te staan over migratie, religie, vrouwenrechten en andersdenkenden. Een voorstelling die boeit en bindt. Inspirerend en herkenbaar voor iedereen, jong en oud!

Vanaf 8 december tourt Rajae met Thuis, Ontheemd #2 door Nederland. De première vindt plaats op vrijdag 18 januari in Theater Zuidplein.

 

Wieke ten Cate
De in Rotterdam gevestigde theaterregisseur Wieke ten Cate zal de regie en artistieke begeleiding van Thuis, Ontheemd #2 voor haar rekening nemen. Wieke is in haar werk, net als Rajae, op zoek is naar vernieuwing binnen het theaterlandschap. Ze heeft een fascinatie voor het effect van de maatschappelijke positie op de ervaring van mens-zijn. Zij was dan ook zeer enthousiast dit traject met Rajae aan te gaan. Tot en met 2021 is ze ‘artist in residence’ van de Toneelmakerij in Amsterdam, waar zij deel uitmaakt van het artistieke team. Naast regisseren doet Wieke onderzoek, dramaturgie en tekstbegeleiding. In Rotterdam was zij onder meer verantwoordelijk voor het concept, de research en dramaturgie van de documentaire locatievoorstelling Toen wij van Rotterdam vertrokken van Maas theater en Dans.

 

Informatie

Rajae El Mouhandiz is verbonden aan Het Huis van Asporaat
Meer informatie over Rajae El Mouhandiz
Bekijk hier de speellijst van Thuis, Ontheemd #2

Cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten?

Meer informatie sluiten