Corrie van Gorp geëerd in oude Luxor Theater

Vandaag is Corrie van Gorp geëerd in het oude Luxor Theater. Het eerbetoon, het originele kostuum van Mevrouw De Bok, krijgt een vaste plek in het Rotterdamse Theater. Van Gorp (75) was als mevrouw De Bok de echtgenote van Meneer De Bok in André van Duin’s revue. Het eerbetoon werd onthuld door burgemeester Aboutaleb. André van Duin, initiatiefnemer Richard Groenendijk en Luxor-directeur Marc van Kaam hebben gesproken bij de onthulling.Luxor-directeur Marc van Kaam zei ongelofelijk trots te zijn dat Luxor het thuis mag zijn voor haar eerbetoon. André van Duin bedankte Corrie voor die vele mooie jaren, waarin ze zoveel samen beleefd en gelachen hebben. Van Duin verexcuseerde zich voor het feit dat hij ‘zo met haar heeft gegooid’ op het podium, en overhandigde haar de sleutel van de vitrinekast waar haar Mevrouw De Bokkostuum te zien is. “Om te voorkomen dat je heimwee krijgt als je het nog eens wilt aantrekken.” Burgemeester Aboutaleb roemde Van Gorp om haar Rotterdamse bijdrage aan de Nederlandse cultuur, waar hij als nieuwe Nederlander veel van leerde.

Er waren ook videoboodschappen voor Van Gorp. Paul de Leeuw zei zo trots te zijn met haar bijdrage aan zijn jubileumshow afgelopen december: “Ik durfde je bijna niet te vragen maar ik ben zó blij dat ik het gedaan heb.” Joop van den Ende, die veel van de shows waar Corrie in speelde produceerde, roemde Van Gorp om het feit dat zij de enige artiest is die met alleen maar een hoedje en een jas en een rode neus een vrouw werd waar iedere Nederlander meteen van hield. Corrie was duidelijk ontroerd.

Initiatief van Richard Groenendijk
Richard Groenendijk legde uit dat hij vorig jaar de kleedkamer met Van Gorp deelde bij de jubileumvoorstelling Defileeuw voor het 100-jarig bestaan van Luxor, waarin zij beide te gast waren. Tijdens een goed gesprek werd duidelijk hoe belangrijk Luxor voor haar is geweest en Corrie voor Luxor. Toen hij vroeg naar haar Mevrouw De Bokkostuum, antwoordde zij “Oh, dat ligt gewoon nog in de fietsenberging”, aldus Richard met Rotterdams accent. Zo werd besloten dat dit Rotterdamse icoon een permanent eerbetoon verdient in het oude Luxor Theater.

Dirk Pieter Terpstra, onder andere verantwoordelijk voor de inrichting van diverse tentoonstellingen op Paleis het Loo, is verantwoordelijk voor het ontwerp. Het eerbetoon heeft een permanente plaats gekregen in de foyer opde eerste etage van het oude Luxor Theater.

Corrie van Gorp
De Rotterdamse Cornelia Elizabeth (Corrie) van Gorp werd begin jaren ‘70 landelijk bekend toen zij samen met Willem Nijholt optrad in diverse theatershows van Wim Sonneveld. Na een hoofdrol in de musical Een kannibaal als jij (van Freek de Jonge en Bram Vermeulen) was zij in 1974 voor het eerst te zien in de revue van André van Duin. Naast Frans van Dusschoten was zij jarenlang een bekend gezicht in het populaire revuegezelschap, dat honderden malen in het (oude) Luxor Theater te zien was. Een van de bekendste typetjes die zij samen met Van Duin vertolkte was mevrouw De Bok, waarmee ze in 2009 zelfs een televisie-comeback maakte in de wekelijkse Dik Voormekaar Show.

 

Cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten?

Meer informatie sluiten