Hiphopfestival Breakin’ Convention toert langs elf Nederlandse theaters

vr 2 jul 2021

Het gerenommeerde hiphopfestival Breakin’ Convention uit Londen komt naar Nederland. Tussen 19 oktober en 7 november hosten elf theaters in het land een top notch selectie van (inter)nationale acts tijdens een Breakin' Convention NL Tour. Op initiatief van Luxor hebben elf theaters in het hele land de handen ineengeslagen deze tour waar te gaan maken.  

 
 
Breakin’ Convention (BC) is al meer dan vijftien jaar een zeer succesvol hiphoptheaterconcept, met als jaarlijks hoogtepunt het festival in Sadler Wells, Londen. In het eerste weekend van mei vinden optredens, workshops, jamsessies en afterparty’s plaats. Centraal staan de voorstellingen in het theater. Breakin’ Convention programmeert grootse hiphopstukken vanuit de hele wereld en is met deze showcasewerkwijze uniek in zijn soort. Van Nederlandse bodem hebben o.a. Lloyd Marengo en The Ruggeds er met voorstellingen gestaan. Het mooie van Breakin’ Convention in Londen is dat er een heel gemengd publiek op af komt in termen van leeftijd, afkomst, gender en interesses. Het is niet zomaar ‘een hiphopfeestje’.  

 
 
De Breakin’ Convention NL Tour wordt een theatertour met lokale acts en best-off acts die al eerder op het festival hebben gestaan. Het (inter)nationale programma wordt samengesteld met artistiek leider Jonzi D van Breakin’ Convention, een Best of BC. In Londen Jonzi biedt de cruciale link tussen de locatie en de hiphop gemeenschap. Met zijn kennis van de lokale en internationale scene adviseert hij hoe de show op de markt kan worden gebracht. Ook in Nederland zal Breakin’ Convention op elke locatie een ambassador aanwijzen die zich volgens eenzelfde werkwijze bezighoudt met deze cruciale rol.  

 
 
Het doel is opkomende artiesten op te sporen, hen een unieke kans te geven om op te treden op een grote locatie en geïnspireerd te worden door de andere artiesten waarmee ze samen optreden. Lokale acts kunnen auditie doen via een open sollicitatie proces, waarbij Jonzi of een ander lid van het BC-team aanwezig zal zijn. De eerste bevestigde internationale act is de Zuid-Afrikaanse act Soweto Skeleton Crew. Afhankelijk van de indeling van de locatie, worden extra artiesten geprogrammeerd in de foyers zoals DJ's, graffiti-artiesten en MC's.  

 
 
Het festival brengt een bezoek aan Parktheater Eindhoven, Amare, Stadstheater Arnhem, Parkstad Limburg Theater Heerlen, Flint Amersfoort, Theater de Spiegel, Chassé Theater Stadsschouwburg Utrecht en Schouwburg het Park in Hoorn.