Waardenberg en De Jong winnen Oeuvreprijs VSCD

do 16 sep 2021

Waardenberg en De Jong hebben de VSCD Oeuvreprijs in de wacht gesleept. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft de prijs aan Martin van Waardenberg en Wilfried de Jong toegekend voor hun bijdrage aan het Nederlandse theaterlandschap. Nu het Rotterdamse theaterduo weer te zien is in het nieuwe Luxor Theater wordt duidelijk dat "hun materiaal ongevoelig blijkt voor de tand des tijds,” aldus de VSCD.

  

Het VSCD schreef verder: “Vanaf de jaren tachtig hebben ze het cabaret niet alleen opgeschud, maar blijvend veranderd. Het duo drijft elkaar tot grote hoogtes en extreme uitersten met fysieke acts die het stof uit menig zaal verjoeg. Ze trekken zich weinig aan van het publiek, dat soms onderdeel wordt gemaakt van de gekte, maar net zo vaak alleen ademloos toeschouwer is van hun onnavolgbare absurditeiten.”

  

Individueel succes

En alhoewel de twee als duo hun sporen hebben nagelaten bewijzen ze ook los van elkaar een behoorlijke voetprint te hebben gezet in het theater- en medialandschap. Zo schreef van Waardenberg het scenario voor de musical De Marathon, waarvoor ruim 55.000 kaarten zijn verkocht. Ook kennen velen hem van kinderprogramma's, zoals Loenatik en Sesamstraat, waarin hij de rol vertolkte van Buurman Baasje. Wilfried de Jong schreef niet alleen talloze columns en verhalen maar heeft ook als interviewer titels als Holland Sport en 24 uur met... op zijn naam staan.

  

Extra kaarten beschikbaar

Het theaterduo is inmiddels gestart met een nieuwe reeks op de planken van het nieuwe Luxor Theater. De voorstelling is een hilarisch en ontroerend retrospectief (1989-1999) met onder meer het stuntwerk op de hoge balk, de patatkraam, de ringen-act en boksen op een reuzenmatras. Door de recente versoepelingen is het vanaf 25 september voor Luxor weer mogelijk 1.500 bezoekers te ontvangen. De extra kaarten voor deze voorstelling worden verkocht via www.luxortheater.nl