Nationale Jongerenherdenking terug in het nieuwe Luxor Theater

do 4 mei 2023

Op donderdag 4 mei vindt de Nationale Jongerenherdenking weer plaats in het nieuwe Luxor Theater. Een herdenking, als aanvulling op de Nationale Dodenherdenking, voor en door jongeren om op een geheel eigen manier stil te staan bij de oorlogsslachtoffers van alle tijden. Het programma voor de Nationale Jongerenherdenking start met de twee minuten stilte om 20.00 uur, aansluitend gevolgd door de voorstelling Nightingale van dansgezelschap Misiconi en Kings & Queens van Jeugdtheater Hofplein.

 

Rotterdam is een jongerenstad bij uitstek. Geen stad in ons land kent een groter percentage jongeren onder zijn bevolking en daarbij is de culturele diversiteit groot: de helft van alle bewoners is van niet-Nederlandse afkomst. Daarom organiseren Jeugdtheater Hofplein en het Luxor Theater Rotterdam sinds 2017 een speciale herdenking voor jongeren met allerlei activiteiten rond het thema herdenken. Tijdens eerdere edities konden jongeren met hun eigen telefoon meedoen aan het Smartphone Orchestra, waren er optredens van bekende artiesten en konden jongeren meepraten over wat herdenken voor hun betekend. 

 

De Nationale Jongerenherdenking van 2023 begint met twee minuten stilte om 20.00 uur, aansluitend gevolgd door de voorstelling Nightingale van dansgezelschap Misiconi en Kings & Queens van Jeugdtheater Hofplein.

 

Nightingale door Misiconi Company

In de dansvoorstelling Nightingale vertellen 9 dansers, een gemixte groep van jongeren uit Rotterdam met en zonder een beperking, een verhaal door middel van dans en muziek. Het stuk geeft zichtbaarheid aan een groep, die in de Tweede Wereldoorlog veel leed is aangedaan en geeft een stem aan hen die moesten fluisteren. Aan hen die niet gehoord werden. Om onszelf te blijven herinneren om te luisteren en ieders stem luidkeels welkom te heten in deze maatschappij. In Nightingale vertellen de dansers het verhaal van een persoon die op de vlucht is of in een benarde, onveilige situatie zit. In stilte dwalen hun gedachten af en dromen ze weg naar een andere wereld. Daar waar de vogels mogen fluiten en de zon op hen gezicht schijnt. Waar ze kunnen rennen, stampen, zingen en vliegen.

 

Kings & Queens door Jeugdtheater Hofplein

Tijdens de Holocaust vond er ook vervolging plaats van mensen vanwege hun seksuele geaardheid en genderidentiteit. In januari 2023 stond de jaarlijkse herdenking van de Holocaust in de Bondsdag in het teken van lhbti+ slachtoffers. De voorstelling Kings & Queens speelt in het heden en is een persoonlijke, theatrale ode aan jezelf zijn. Een prikkelende voorstelling met een showy randje, maar ook met persoonlijke elementen en échte ontmoetingen. Kings & Queens laat de wereld van Drag zien. Drag als kunstvorm die gaat over transformatie. En vooral over de vrijheid hebben, voelen en kunnen nemen om te mogen zijn wie je bent of wil zijn. In al jouw kleuren.

 

Nationale Jongerenherdenking 2023

Helaas zijn er maar beperkt plaatsen beschikbaar voor de Nationale Jongerenherdenking van dit jaar. Ook dit jaar waren bezoekers er enorm snel bij om een plekje in de zaal te bemachtigen en alle kaarten voor het event zijn reeds gereserveerd. 

 

Meer weten over de Nationale Jongerenherdenking en als eerste op de hoogte zijn in de toekomst? Meer informatie over het initiatief en het programma is te vinden op: https://nationalejongerenherdenking.nl/