Nieuws overzicht array(5) { [0]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(3) "528" ["media_galerij_id"]=> string(5) "12102" ["van"]=> string(19) "2018-06-08 12:00:00" ["tot"]=> string(19) "2020-06-21 12:00:00" ["type"]=> string(7) "normaal" ["titel"]=> string(32) "We gaan op Zero Waste Expeditie!" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(339) "

Acht cultuurinstellingen hebben getekend voor een ‘Zero Waste Expeditie’. Tijdens deze expeditie maken de instellingen een grote eerste stap met recycling en afvalpreventie. Het initiatief is een opmaat naar een circulaire cultuursector en onderdeel van het programma VANG Buitenshuis van Rijkswaterstaat.

 

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(3157) "

De Zero Waste Expeditie
De Zero Waste Expeditie is een zoektocht naar een stappenplan voor de cultuursector. Swill (gegaarde voedselresten), folies en papier vormen de top-3 restafvalsoorten om als eerste aan te pakken. In de Zero Waste Expeditie doen de deelnemende cultuurinstellingen een interne sorteerproef van het afval om zichtbaar te maken wat er allemaal in het afval zit. Dit vergroot het bewustzijn onder medewerkers en stimuleert gedragsverandering. Want het gaat niet alleen om afvalscheiding en recycling; ook het voorkomen van afval is een belangrijk aanknopingspunt. Verder kijken de cultuurinstellingen tijdens de expeditie naar het optimaliseren van hun afvallogistiek en –techniek door bijvoorbeeld het inzetten van elektrische vrachtwagens, afvalpersen en sensoren die registreren hoe vol een bak is.

 

Afval in de cultuursector
De cultuursector is afvalintensief, zo blijkt uit de verkenning Van Afval Naar Grondstoffen in de Cultuursector. Jaarlijks produceert de sector 8.000 ton afval, waarvan slechts een klein deel wordt gerecycled. Gemiddeld verdwijnt 60% van het afval in de cultuursector als nietgescheiden restafval in de verbrandingsoven. De ruim 1.100 Nederlandse theaters, poppodia en musea trekken gezamenlijk 50 miljoen bezoekers per jaar. Hierdoor heeft de sector grote potentie om bewustwording te creëren en gedrag te beïnvloeden. Door het verminderen en scheiden van afval, behalen de instellingen maatschappelijke én financiële winst. Een gemiddeld theater kan ruim €3.000 per jaar besparen op de afvalverwerking. Een museum zelfs €6.600 per jaar.

 

De instellingen
Tijdens het officiële kick-off evenement tekenden Kunstlinie Almere Flevoland, Luxor Theater Rotterdam, Museon, Paradiso, Tivoli/Vredenburg en het Van Abbemuseum voor deelname aan de expeditie. Dit is het startsein voor de eerste Zero Waste Expeditie Cultuur van Nederland. In november worden de resultaten bekend gemaakt. De Gemeente Amsterdam heeft aangegeven hier lokaal vervolg aan te willen geven en nodigt alle culturele instellingen aan het Leidseplein uit om aan deze landelijke expeditie mee te doen.

 

Organisatie
De Zero Waste Expeditie Cultuur wordt geïnitieerd, gefinancierd en (inhoudelijk) begeleid door de afdeling Afval Circulair van Rijkswaterstaat en uitgevoerd door DPM | Duurzaamheid in Podia en Musea. DPM is een advies- en projectmanagementkantoor op het gebied van duurzaamheid en helpt in het adviseren, begeleiden en aanjagen van een duurzame verandering in de culturele sector. De Plantagebuurt in Amsterdam heeft dankzij hulp van DPM al op afval, kosten en logistiek bespaard en de culturele instellingen in de Plantagebuurt liggen nu op koers voor 84% gescheiden grondstoffen in 2021.

 

Sorteerproef
Op op 3 juli zal er een sorteerproef worden gedaan van ons afval. Hiermee wordt bepaald hoeveel restafval we in de toekomst nog zouden kunnen scheiden en hoe.

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [1]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(3) "508" ["media_galerij_id"]=> string(5) "11766" ["van"]=> string(19) "2018-06-07 16:00:00" ["tot"]=> string(19) "2019-06-08 12:00:00" ["type"]=> string(8) "featured" ["titel"]=> string(34) "Rajae El Mouhandiz maker bij Luxor" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(680) "

Luxor Theater gaat een samenwerking aan met Rajae El Mouhandiz. Als nieuwe maker, ondersteund door het Fonds Podiumkunsten, werkt Rajae aan een nieuw signatuur binnen muziektheater en het produceren van haar eerste solovoorstelling Thuis, Ontheemd #2. Binnen Luxor krijgt zij een werkplek en ondersteuning in de realisatie van haar nieuwe makerstraject. Het partnerschap past binnen het doel van Luxor om meer samenwerkingen aan te gaan in de stad, om zo een bijdrage te bieden aan de vernieuwing van het theaterlandschap en te faciliteren in de verbinding van alle Rotterdammers.

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(4909) "

Een bijzonder artiest

Luxor-directeur Marc van Kaam is zeer verheugd met de samenwerking: “Met Rajae hebben wij een zeer bijzondere artiest in huis. Ze is veelzijdig, heeft een geheel eigen kijk op de kunsten en staat internationaal al op de kaart door haar buitengewone werk en verfrissende persoonlijkheid. We kunnen niet wachten om heel Nederland kennis met haar te laten maken.”
Het Huis van Asporaat, ook gehuisvest in het Luxor-pand, neemt het management van Rajae op zich. “Wij werken met vooruitstrevende makers die inclusief werken. Rajae is een exeptioneel talent die perfect past binnen deze filosofie”, aldus directeur Kenneth Asporaat. Het Laaktheater in Den Haag is zakelijk betrokken bij het traject.

 

Rajae El Mouhandiz
Rajae El Mouhandiz is zangeres, componiste, maker van korte films en (muziek)theater. Ze maakt Maghreb pop, soul, jazz, bracht de albums Incarnation, Hand of Fatima, de EP Watani en de single 'Gracefully' uit. Haar korte docu-film HOPE! werd genomineerd voor de NFF prijs. Ze werkte mee aan de internationale expositie MUSLIMA en gaf een TEDx talk over de kracht van identiteit en muziek. Voor KRO Recht uit het Hart maakte zij een televisieversie van deze talk. Rajae initieerde vanuit Ierland en New York de theaterproductie Hijabi Monologen NL. Deze werd door Fonds voor Cultuurparticipatie genomineerd voor een Gouden C. Sinds 2017 is Rajae opgenomen in de nieuwe makers regeling van het Fonds Podiumkunsten. Rajae is de afgelopen negen jaar achtereen vanwege haar bijdrage in de kunsten geplaatst op de lijst van de 500 meest invloedrijke moslims ter wereld en is een Ariane de Rothschild Fellow.

 

Fonds Podiumkunsten ‘nieuwe makers’ traject
Het Fonds Podiumkunsten biedt beginnende talentvolle makers subsidie om zich in een langer lopend traject (maximaal twee jaar) te ontwikkelen bij een gezelschap. Het ‘nieuwe makers’-traject is bedoeld voor makers of collectieven die niet langer dan 3 jaar actief zijn. Binnen dit traject werkt Rajae aan het creëren van een eigen signatuur binnen muziektheater, het maken van de voorstelling, heeft zij onderzoek gedaan in Nederland en Marokko en werkt zij toe naar een internationale uitvoering van Thuis, Ontheemd in samenwerking met partners in Nederland, de VS en Marokko.

 

Thuis, Ontheemd #2

Autobiografisch en muzikaal. Met humor en zelfspot.
Rajae El Mouhandiz voert je in haar eerste solovoorstelling mee naar bijzondere plekken en momenten in haar leven met verhalen, muziek en prachtige beelden.
Een verhaal over de ruimte die een vrouw mag en kan innemen. Over wilskracht en geloven in jezelf. Over Rajae’s worsteling met zelfacceptatie en de lessen die zij leerde toen zij op vijftienjarige leeftijd besloot huis en haard te verlaten om artiest te worden. Ook vertelt ze openhartig over hoe het is en voelt om midden in een steeds harder gevoerd debat te staan over migratie, religie, vrouwenrechten en andersdenkenden. Een voorstelling die boeit en bindt. Inspirerend en herkenbaar voor iedereen, jong en oud!

Vanaf 8 december tourt Rajae met Thuis, Ontheemd #2 door Nederland. De première vindt plaats op vrijdag 18 januari in Theater Zuidplein.

 

Wieke ten Cate
De in Rotterdam gevestigde theaterregisseur Wieke ten Cate zal de regie en artistieke begeleiding van Thuis, Ontheemd #2 voor haar rekening nemen. Wieke is in haar werk, net als Rajae, op zoek is naar vernieuwing binnen het theaterlandschap. Ze heeft een fascinatie voor het effect van de maatschappelijke positie op de ervaring van mens-zijn. Zij was dan ook zeer enthousiast dit traject met Rajae aan te gaan. Tot en met 2021 is ze ‘artist in residence’ van de Toneelmakerij in Amsterdam, waar zij deel uitmaakt van het artistieke team. Naast regisseren doet Wieke onderzoek, dramaturgie en tekstbegeleiding. In Rotterdam was zij onder meer verantwoordelijk voor het concept, de research en dramaturgie van de documentaire locatievoorstelling Toen wij van Rotterdam vertrokken van Maas theater en Dans.

 

Informatie

Rajae El Mouhandiz is verbonden aan Het Huis van Asporaat
Meer informatie over Rajae El Mouhandiz
Bekijk hier de speellijst van Thuis, Ontheemd #2

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [2]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(3) "496" ["media_galerij_id"]=> string(5) "11662" ["van"]=> string(19) "2018-05-25 12:00:00" ["tot"]=> string(19) "2018-08-31 12:00:00" ["type"]=> string(7) "normaal" ["titel"]=> string(29) "Aangepast Privacybeleid Luxor" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(80) "

 Luxor heeft haar privacybeleid aangepast conform de nieuwe wet AVG.

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(189) "

U kunt hier alles lezen over het vernieuwde privacybeleid en de cookies. 

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [3]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(3) "298" ["media_galerij_id"]=> string(4) "8806" ["van"]=> string(19) "2018-05-09 12:00:00" ["tot"]=> string(19) "2018-08-31 23:00:00" ["type"]=> string(7) "normaal" ["titel"]=> string(49) "Stem op het meest gastvrije Theater van Nederland" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(183) "

Wordt Luxor voor de derde keer op rij het meest gastvrije theater van Nederland, georganiseerd door de ANWB? U kunt nu stemmen op het oude en/of het nieuwe Luxor Theater. 

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(901) "

Stem op www.anwb.nl/theaterverkiezing

De ANWB heeft aan de hand van een onderzoek onder de leden, een aantal criteria opgesteld waaraan een gastvrije theater moet voldoen. Deze criteria zijn: aanbod van voorstellingen, bereikbaarheid, horeca in en om het theater, prijsniveau, sfeer en uitstraling, zitcomfort en zicht op het podium. Het theater met de beste beoordeling wint de titel Meest gastvrije theater 2018. 

De theaterverkiezing is voor alle theaters in Nederland. Er worden prijzen uitgedeeld in vier categorieën: Een grote stad, Een grote gemeente, Een middelgrote gemeente en Een kleine gemeente.

Stem op www.anwb.nl/theaterverkiezing

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [4]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(3) "486" ["media_galerij_id"]=> string(5) "11518" ["van"]=> string(19) "2018-05-04 10:00:00" ["tot"]=> string(19) "2019-05-19 12:00:00" ["type"]=> string(7) "normaal" ["titel"]=> string(37) "De kaartverkoop gaat bijna van start!" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(180) "

Op zaterdag 19 mei start de kaartverkoop van het nieuwe theaterseizoen (augustus 2018 t/m juli 2019). Bekijk nu alvast alle voorstellingen die wij komend seizoen verwachten!

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(3485) "

 

Start kaartverkoop
De kaartverkoop voor het nieuwe seizoen start op zaterdag 19 mei 2018 om 9.30 uur online en om 13.30 uur telefonisch.*
Lees meer

Wilt u voorrang?
Wilt u voorrang bij kaartverkoop? Dan kunt u Ambasasadeur worden (kaartverkoop vanaf maandag 14 mei) of een Vroegboekkaart kopen (kaartverkoop vanaf dinsdag 15 mei).
Lees meer

 

* Deze voorstellingen van 2018-2019 zijn al in de verkoop:
Feyenoord 110 jaar, Leo Blokhuis & Roel van Velzen, Guus Meeuwis, K3, Ting!,Pink Project, Een hommage aan Robert Long, Jimmy Carr, Rundfunk, The Color Purple, The Addams Family, Soof de MusicaLJan Smit, Judas, Amsterdam Sinfonietta & Blaudzun, Cats, Evita en Paul de Leeuw.

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } }