Theatercollege WK 1974

met ex-Feyenoorders Rep, Israël en Van Hanegem
wo 22 feb 2023 | 20:00
22 feb 2023
20:00
  • 22 feb 2023
    20:00
    Oude Luxor

GEANNULEERD

Ziekte Van Hanegem haalt streep door WK 1974-show 

Tot ieders teleurstelling kan het theatercollege WK 1974 vanavond – in De Oude Luxor - geen doorgang vinden. Hoofdrolspeler Willem van Hanegem heeft een stevige griep te pakken en kan niet aantreden. ‘Ik kreeg vannacht om half vier een appje van hem dat het niets zou worden’, zegt bedenker en presentator Eddy van der Ley. ‘Dan weet je dat het menens is. Toen ik hem vanmorgen aan de telefoon kreeg, hoestend en proestend, was wel duidelijk dat hij onmogelijk in staat zou zijn vanavond op het podium te staan. Ontzettend jammer, want we hadden ons – net als alle bezoekers - verheugd op een prachtige show. Helaas is dit een kwestie van pure overmacht.’ Van der Ley heeft nog geprobeerd een vervanger voor De Kromme op te roepen, maar dat viel op korte termijn niet meer te realiseren. ‘Bovendien komen veel mensen in Rotterdam juist voor hem naar het theater.’ In overleg met de betrokkenen zal op korte termijn een nieuwe datum voor het theatercollege WK 1974 worden geformuleerd. Kaarten blijven uiteraard geldig.

Het Nederlands elftal is vanaf 17 november actief op het WK in Qatar, maar in de geschiedenis van Oranje spreekt het WK van 1974 veruit het meest tot de verbeelding. Dat iconische toernooi, in West-Duitsland, krijgt een unieke herbeleving in het theater. Drie spelers van toen, aanvaller Johnny Rep, verdediger Rinus Israël en middenvelder Willem van Hanegem, kijken onder leiding van presentator/bedenker Eddy van der Ley terug op het toernooi dat Oranje eeuwige roem opleverde, maar net geen wereldtitel. De show in het Luxor-theater is op 30 november, een dag na de laatste groepswedstrijd van Oranje in Qatar, tegen het gastland. 

 

Oranje had in 1974 de uitgelezen kans wereldkampioen voetbal te worden. In West-Duitsland maakte het Nederlands elftal van aanvoerder Johan Cruijff furore met het hooggeprezen ‘totaalvoetbal’. In de finale tegen het gastland zou de bekroning moeten volgen, maar het liep anders. Toch gaat het WK van 1974 als iconisch de boeken in, als de doorbraak van Nederland als mondiaal toonaangevend voetballand. 48 jaar later komt het toernooi in de setting van het theater tot leven.

 

Ex-Feyenoorders Johnny Rep, Rinus Israël en Wim van Hanegem nemen de bezoekers, aan de hand van beelden en uitgedaagd door Eddy van der Ley, mee op een sentimental journey. Ze geven verrassende antwoorden op priemende vragen. Over de totstandkoming van het ‘totaalvoetbal’, de legendarische wedstrijd tegen topfavoriet Brazilië, de relletjes, de hand van bondscoach ‘IJzeren’ Rinus Michels en het hoe en waarom van de verloren finale. Uiteraard recenseren ze ook de prestaties van het huidige Oranje op het WK in Qatar. Na de pauze is er voor de bezoekers gelegenheid tot het stellen van vragen en na afloop is er een meet & greet met de topvoetballers van weleer.