The United Ukrainian Ballet

Giselle
za 27 aug 2022 - zo 28 aug 2022
27 aug 2022
-
28 aug 2022
 • 27 aug 2022
  20:00
  Nieuwe Luxor
 • 28 aug 2022
  20:00
  Nieuwe Luxor

Giselle is voor de balletwereld, wat Hamlet is voor het toneel. Het is één van de meest romantische en oudste balletten die nog steeds wereldwijd wordt opgevoerd, in allerlei uitvoeringen en interpretaties. Deze Giselle is een nieuwe interpretatie, speciaal gemaakt voor The United Ukrainian Ballet, door de wereldberoemde choreograaf Alexei Ratmansky. Onder artistieke leiding van geroemd prima ballerina Igone de Jongh. Met een levendige eerste akte, zijn aangrijpende waanzinscène en de daaropvolgende onaardse, pure 'witte akte' behoort Giselle tot de must see van het romantisch-klassieke repertoire. 

Bijna 60 dansers van The United Ukrainian Ballet Company brengen in slechts vier theaters in Nederland deze bijzondere uitvoering. The United Ukrainian Ballet Company (opgericht door Igone de Jongh en Matthijs Bongertman) bestaat uit dansers van wereldklasse uit de nationale theaters van o.a. Kiev en Charkov welke door de oorlog hun land zijn ontvlucht. 

Alexei Ratmansky is één van 's werelds grootste choreografen. Hij was onder meer werkzaam als hoofddanser bij het Oekraïens Nationaal Ballet, het Royal Winnipeg Ballet en het Koninklijk Deens Ballet. Hij choreografeerde balletten voor o.a. het Mariinsky Ballet, het Koninklijk Deens Ballet, het Koninklijk Zweeds Ballet, het Nederlands Ballet en het New York City Ballet. Ratmansky's werk werd bekroond met de prestigieuze Golden Mask Award van de Theatre Union of Russia,  de Benois de la Danse prijs voor zijn choreografie van Anna Karenina en voor de Sjostakovitsj Trilogie. 

In Giselle staan bijna 60 dansers van de company op het podium. Daarnaast zijn er gastoptredens van Alina Cojocaru en Katja Khaniukova. Alina Cojocaru is voormalig eerste soliste van The Royal Ballet uit Londen en Katja Khaniukova was eerste soliste bij het Kiev Ballet en het English National Ballet. 

Giselle is een unieke gelegenheid om een krachtige en ontroerende interpretatie van één van de grootste romantische balletten aller tijden te zien, met een gezelschap van artiesten van wereldklasse, verenigd door de tragedie achter de oorlog en een vurige hoop op de toekomst.

Alle opbrengsten van de kaartverkoop komen ten goede aan de stichting United Ukrainian Ballet Foundation, dat in Nederland is opgericht om de Oekraïense ballet- en danscultuur te beschermen, te ondersteunen en te verspreiden.

Na een korte tournee in Nederland vertrekt de company naar Londen voor .. voorstellingen in het prestigieuze London Coliseum.  

 

 • Geen paskortingen / Last minute