Acosta Danza

Cuban Eclectico
wo 8 feb 2023 - za 11 feb 2023
8 feb 2023
-
11 feb 2023
 • 8 feb 2023
  20:00 - 21:45
  FEESTELIJKE GALA AVOND
  nieuwe Luxor
 • 9 feb 2023
  20:00 - 21:45
  nieuwe Luxor
 • 10 feb 2023
  20:00 - 21:45
  nieuwe Luxor
 • 11 feb 2023
  20:00 - 21:45
  nieuwe Luxor

‘Het is een greep uit het Cubaanse leven.’

Carlos Acosta – een van de beste dansers van zijn generatie – brengt zijn Cubaanse dansgezelschap Acosta Danza eindelijk naar Nederland. Met Cuban Eclectico maakt het publiek kennis met deze wervelende groep veelzijdige dansers, van moderne- tot Afro-Cubaanse dans: ‘Het is een greep uit het Cubaanse leven.’

 

Carlos Acosta brengt een mix van uitzonderlijk getalenteerde Cubaanse dansers samen, met zowel klassieke als moderne danstechniek. Hij vermengt deze technieken met flamenco, capoeira en hiphop. Het resultaat is de eigen identiteit van Acosta waarin de rijke Cubaanse cultuur duidelijk naar voren komt. Voor Cuban Eclectico nodigt Carlos Acosta diverse choreografen uit die stukken maken, geïnspireerd door de Cubaanse cultuur, maar voorzien van hun eigen ‘twist’.

 

Na het succesvolle Alvin Ailey American Dance Theater in 2019, waarin Luxor en Holland Dance Festival voor het eerst samenwerkten, is nu het internationaal gevierde Acosta Danza opnieuw exclusief te zien in het nieuwe Luxor Theater.

 

Latijns voetenwerk en klassieke balletlijnen

De gevierde Zweedse Pontus Lidberg choreografeerde Paysage, Soudain, la nuit. Op een door de rumba geïnspireerde partituur van Leo Brouwer laat Lidberg de viering van de jeugd tussen schemer en dageraad zien. Achttien minuten pure, aanstekelijke energie en Latijns voetenwerk op uitzinnige, traditionele muziek. Van een heel ander kaliber is Satori van de Cubaanse choreograaf Raúl Reinoso, waarin hedendaagse dans versmelt met klassieke balletlijnen. Het stuk illustreert een reis naar binnen, naar spirituele verlichting, naar de ontdekking van waarheid, schoonheid en licht.

 

Mens en dier

De Vlaams-Marokkaanse Sidi Larbi Cherkaoui is een van de meest gevraagde hedendaagse choreografen ter wereld. Hij staat bekend om zijn fantasierijke producties die een nieuw licht werpen op culturen en bewegingsgenres. In zijn interpretatie van Faun geeft hij gestalte aan de confrontatie tussen de menselijke en dierlijke aspecten. Dit duet toont de dualiteit van mannelijke en vrouwelijke energieën, die elkaar ontdekken en aanwakkeren.

 

Havana’s Malecón

Cuban Eclectico eindigt met 'De Punta a Cabo' van choreograaf Alexis Fernández, gemaakt voor het complete dansersensemble. Tegen een projectie van Havana’s oogverblindende, mooie waterkant, de Malecón, toont dit stuk alle tegenstellingen van de huidige Cubaanse samenleving. Van klassieke dans naar salsa en van spitzen naar blote voeten hier zie je een representatie van de smeltkroes van de Cubaanse cultuur.

 

Op 7 & 11 februari wordt de film Yuli getoond in LantarenVenster. De film vertelt het levensverhaal van de Cubaanse dansers en oprichter van Acosta Danza, Carlos Acosta. Klik hier voor meer informatie over Yuli.

 

In vervolg op het succesvolle Alvin Ailey American Dance Theater in 2019 is nu het internationaal gevierde Acosta Danza opnieuw exclusief te zien in het nieuwe Luxor Theater Rotterdam.

 

 • Geen last minute / paskortingen
 • Geen kaarten retour

Acosta Danza is generous of spirit, explosive and full of charisma

Evening Standard