Mozart's Zauberflöte - The Next Generation

Theu Boermans i.s.m. OPERA2DAY en de Theateralliantie
di 7 nov 2023 en wo 8 nov 2023
7 nov 2023
en
8 nov 2023
  • 7 nov 2023
    19:30
    nieuwe Luxor
  • 8 nov 2023
    19:30
    nieuwe Luxor

Na het succes van de grootschalige succesvoorstelling Amadeus (2019) brengen regisseur Theu Boermans en zijn vaste team nu de opvolger: Mozarts Zauberflöte – the next generation, een opwindende en actuele bewerking van Mozarts wereldberoemde opera Die Zauberflöte. Het belooft opnieuw een sprankelende, theatrale en muzikale ervaring te worden, uitgevoerd met live koor en orkest. Zoals in de eerste voorstellingen in Mozarts tijd bestaat de cast uit een mix van acteurs en zangers. 

 

Voor deze uitvoering werd een uitdagend nieuw Nederlandstalig libretto geschreven. Het leidt tot een brutale Zauberflöte die even tragisch als komisch is. In een dystopische nabije toekomst hebben de populisten de macht gegrepen. De jonge generatie neemt hier geen genoegen mee en gaat de strijd aan om de oude machthebbers van de troon te stoten. Met de liefde als wapen vechten ze voor een nieuwe wereld van gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid.

 

Het verhaal 
Deze radicaal bewerkte Zauberflӧte speelt zich af in een dystopische toekomst waarin een groep ultrarechtse conservatieve mannen, onder leiding van Sarastro, vasthoudt aan de macht. Voor vrouwen, jongeren en minderheden is geen ruimte bij deze machthebbers. Zelfs de koningin van de nacht, oude feministe wordt buitengesloten. Zij vecht, samen met haar prinsessendochter Pamina, tegen de zittende machthebbers, hoewel beiden duidelijk andere motieven hebben voor hun strijd. Zij worden bijgestaan door prins Tamino, terwijl de zittende macht een medestander vindt in Papageno, een opzichter in dienst van het regime. De nieuwe generatie is uit op het verstoten van de macht – op zoek naar een wereld waarin iedereen gelijk is en gelijke kansen krijgt en de aarde weer leefbaar wordt.

 

Theu Boermans i.s.m. OPERA2DAY en de Theateralliantie

 

De pers over deze voorstelling:
"IJzersterke versie van dystopisch Singspiel" - AD

"Theu Boermans is erin geslaagd om niet alleen de trouwe achterban van de klassieke opera binnenboord te houden, maar hebben ook de deur opengezet voor liefhebbers van bombastische musical, geëngageerd toneel en cabaret. Een topprestatie." - Het Parool

"Houd het maar eens droog bij de bedroefde zang van Sofia Ferri, die Pamina speelt" - De Volkskrant

"Gedurfde Nederlandse versie van Mozarts Die Zauberflöte." - NRC