Het Grootste Zwanenmeer ter wereld

Shanghai ballet met meer zwanen dan je kunt tellen
di 26 sep 2023 - zo 1 okt 2023
26 sep 2023
-
1 okt 2023

Wegens het grote succes van Het Grootste Zwanenmeer ter wereld, is er een extra voorstelling toegevoegd op zaterdag 30 september om 15.00 uur. 

 

Het Grootste Zwanenmeer ter wereld uit China is binnenkort in het nieuwe Luxor Theater te bewonderen! De Engelse topchoreograaf Derek Deane (voormalig artistiek leider van het English National Ballet) heeft deze prachtige versie nieuw leven ingeblazen met het Shanghai Ballet.

De scenes met 48 zwanen – twee keer zoveel als normaal – zijn van een ontroerende schoonheid. 

 

Het iconische ballet met een tijdloos verhaal over goed en kwaad spreekt nog steeds tot de verbeelding.


Deze imponerende versie van het Zwanenmeer was in 2018 in Rotterdam te zien en werd door publiek en pers omarmd met lovende kritieken:

“Adembenemend… buitenaards… ontroerende schoonheid…  
pure lyriek, breekbaar met veel gratie … virtuoos
Een groot loepzuiver Zwanenmeer… Als een perfect impressionistisch schilderij…
Dit is het Zwanenmeer zoals het moet zijn en zoals je het zelden ziet.”

 

Ook internationaal oogstte het Shanghai Ballet furore waarmee het een sterke reputatie uitbouwde. 

  

Choreograaf Derek Deane (voormalig artistiek leider van The English National Ballet) zegt zelf over zijn meesterwerk: “Het is nog ontroerender en poëtischer. Het zijn als het ware grote schilderijen van Degas, waarbij de verstilde “tableaus” telkens weer tot leven worden gewekt.”

 

Zonder de authenticiteit van het Zwanenmeer aan te tasten heeft hij met zijn adembenemende choreografie een prachtig hoofdstuk aan deze balletklassieker toegevoegd. 

 

INLEIDING
Op dinsdag 26 september wordt er een inleiding georganiseerd die voorafgaand aan de voorstelling is te bezoeken.

In deze inleiding wordt er ingegaan op de geschiedenis van het Zwanenmeer, de solisten van de avond, de choreograaf en het gezelschap. 

 

In het grensvlak van de 19e naar 20e eeuw groeit het klassieke ballet uit tot moderne dans. De laatste schok wordt in 1895 in Rusland teweeggebracht door de première van het romantische verhalende sprookjesballet ‘Het Zwanenmeer’. Een grootse opvoering die mensen over de hele wereld tot op de dag van vandaag heeft betoverd en geïnspireerd. ‘Het Zwanenmeer’ heeft de wisseling van de 20e en 21e eeuw met gemak doorstaan en gaat voor altijd de geschiedenisboeken in als absoluut hoogtepunt in de kroniek van ballet.  

 

De inleiding wordt gegeven door Emmeline Mooij. Dans en muziek zijn haar leven. Door haar werk bij Scapino ballet en Nederlands Danstheater en het geven van colleges over de geschiedenis van de dans is zij de aangewezen persoon deze inleiding te geven.

 

De inleiding (inclusief consumptie) vindt plaats in de Maasfoyer, aanvangstijd 19.00 uur. Boek de inleiding direct bij in het bestelproces. Heb je al kaarten voor 26 september? Boek dan hier de inleiding bij. 

 

  • Geen paskortingen
  • Voor kinderen tot en met 12 jaar is er een kindertarief beschikbaar
  • Jeugdprijzen niet geldig voor voorstellingen op vrijdag, zaterdag en zondag

De pers over Het Grootste Zwanenmeer Ter Wereld

"Een spectaculaire zee van zwaantjes dansend in perfecte symmetrie." - Trouw★★★★

 

"Choreografie met 48 zwanen is ronduit betoverend." - Het Parool

 

"De synchrone groep zwanen heeft nog steeds een betoverende uitwerking." - De Volkskrant

 

"Alle lijnen zijn spatzuiver, hun arabesken zijn met lineaal en waterpas tot identieke hoek en hoogte gebracht en de armen gaan perfect gelijk." - Theaterkrant

Een spectaculaire zee van zwaantjes dansend in perfecte symmetrie.

Trouw★★★★