Annemieke van der Togt

BONI de Musical

Een mythisch levensverhaal met zang, spoken word, rap, en soul
vr 8 dec 2023 en za 9 dec 2023
8 dec 2023
en
9 dec 2023
 • 8 dec 2023
  20:00 - 22:40
  Pauze 21:20
  oude Luxor
 • 9 dec 2023
  20:00 - 22:40
  Pauze 21:20
  oude Luxor

Een held strijdt voor vrijheid

Deze musical vertelt het mythische levensverhaal van Boni en zijn strijd tegen de slavernij en ongelijke behandeling in Suriname. Hij groeit op in de binnenlanden van Suriname. Boni ontpopt zich samen met zijn medestrijders tot geduchte vijanden van de kolonisten en wordt de leider in een lang en verbitterd gevecht tegen het Nederlandse regime. Vanuit het mythische Fort Boekoe gaan ze de strijd aan. 

Een grote groep dansers, zangers, acteurs en muzikanten wervelen ons in deze musical terug naar de 18e eeuw. Met zang, spoken word, rap en soul. Een musical over een wonde in de tijd, liefde, verzet en broederschap die ons ook kracht en trots schenkt.  

Diep verscholen in de jungle weet Boni zich bijna onaantastbaar, onsterfelijk en onvindbaar te maken. Samen met zijn medestanders Jolicoeur en Baron vormt dit trio een heftige bedreiging voor de kolonisten. Na een lange en verbitterde strijd wordt Boni opgepakt en gedood. Of toch niet? Is Boni daadwerkelijk verslagen of heeft hij de strijd overleefd en gewonnen? Nog lange jaren boezemt hij zijn tegenstanders schrik in met zijn geestdrift en visionaire blik.  

BONI de musical is een op waarheid gebaseerd spectaculair en meeslepend verhaal, eigentijds-muzikaal op het podium gebracht. Laten we samen de geschiedenis induiken en met trots verspreiden.  

 

De pers over deze voorstelling

"Met vurig ensemblespel wordt in ‘Boni – De musical’ de Surinaamse verzetsheld Boni in ere gehouden"De Volkskrant

 

"Dit is geen verhaal over lijden, maar juist over de kracht en levenslust van de onderdrukten." - Het Parool

 

"Het verhaal van de Surinaamse vrijheidsstrijder Boni wordt wervelend verteld in een musical die doet denken aan megahit Hamilton. De moderne muziek en dynamische choreografie blazen het stof van een potentieel taaie geschiedenisles." - AD****

 

BONI de musical is een productie van Stichting Doewet in coproductie met Twenty8 Productions en Het Zuidelijk Toneel in samenwerking met Vereniging Ons Suriname.

Met Urvin Monte als Boni , Jeannine la Rose als zijn moeder en Leo-Alexander Hewitt en Xavier Molijn als zijn strijdmakkers. 

De cast bestaat verder uit Juan Wells, Juneoer Mers, Susan Malaika Bailey, Charmaine Yard, Melissa Kanza, Joyeuse Busabimana, Lauren Cody Schuitemaker, Lorenzo Kolf en Marnix Lenselink.


De regie van Boni-de Musical is in handen van niemand minder dan Stanley Burleson. 

 

Educatie

Bij deze voorstelling is een educatie- en contextprogramma ontwikkeld. Het aanbod bestaat uit lesmateriaal en een docentenhandleiding voor het onderwijs, een workshop die voor het onderwijs geboekt kan worden en de mogelijkheid om een inleiding te boeken die wordt verzorgd door de Vereniging Ons Suriname. Meer informatie? Neem contact met ons op via marketing@luxortheater.nl