Ontwikkelingen in de danskunst vinden overal ter wereld plaats en komen soms uit onverwachte hoek. In het streven om interessante, internationale dansproducties en danskunstenaars zichtbaar te maken in Nederland, is het Holland Dance Festival altijd op zoek naar voorstellingen die iets bijzonders toevoegen.
In navolging van het succesvolle Alvin Ailey American Dance Theater in 2019 en het internationaal gevierde Acosta Danza in 2023 presenteert Holland Dance Festival in samenwerking met Droom en Daad met trots in 2024 het Birmingham Royal Ballet met de wereldpremière van Māh.
Het toonaangevende klassieke en hedendaagse balletgezelschap Birmingham Royal Ballet brengt zijn allereerste bezoek aan Nederland. Het gezelschap, dat al bijna 100 jaar bestaat, opende een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis toen Carlos Acosta, de grootste mannelijke danser van zijn generatie, in 2020 artistiek directeur werd. Naast het behouden van traditioneel repertoire wil de in Havana geboren danser, choreograaf en visionair het repertoire van het gezelschap uitbreiden en nieuwe wegen inslaan, zoals met Māh.
Gecreëerd door vijf vrouwelijke choreografen
Māh is een nieuw avondvullend ballet, gecreëerd door vijf vrouwelijke choreografen van over de hele wereld. Wubkje Kuindersma (Nederland) is freelance choreografe en Young Creative Associate bij Het Nationale Ballet. Arielle Smith (UK) is een met de Olivier Award bekroonde choreografe, die zich bezighoudt met danstheater en film. De in Havana geboren Iratxe Ansa uit Spanje trad op met alle grote dansgezelschappen ter wereld, voordat ze zich toelegde op choreografie en haar eigen gezelschap Metamorphosis Dance. De bekroonde choreografe en performer Seeta Patel (UK/India) is een leidende figuur in de Bharatanatyam dansstijl en heeft haar eigen gezelschap Seeta Patel Dance. Tenslotte de choreografe Thais Suarez (Cuba), die onlangs met Acosta Danza heeft gewerkt aan hun 100% Cubaans programma.
Māh is veel meer dan een verhaal.
Samen reageren deze vijf choreografen op universele thema’s als onderwijs en vrouwenrechten, geïnspireerd door het leven van de moedige activiste Malala Yousafzai uit Pakistan, de jongste Nobelprijswinnaar ooit.
Elk van de vijf vrouwelijke choreografen neemt een deel voor haar rekening, waarin diverse thema’s rond het leven en de betekenis van Malala worden belicht. De voorstelling wordt daarmee niet een traditioneel verhalend dansstuk, maar een reflectie uit verschillende gezichtspunten op een inspirerende vrouw en haar bijzonder levensverhaal. De eindregie van deze collage-voorstelling ligt bij Acosta. De muzikale leiding is in handen van componiste Kate Whitley en Māh wordt live begeleid door 18 musici van de Royal Ballet Sinfonia met medewerking van een lokaal kinderkoor. Māh is een Perzisch woord dat maan betekent en in heel Centraal-Azië wordt gebruikt.
- Geen paskortingen
- Geen kaarten retour