MARK DAVID

Augustus: Oklahoma

Toneelgroep Maastricht
ma 18 mrt 2024 | 19:30 - 23:00
18 mrt 2024
19:30 - 23:00
  • 18 mrt 2024
    19:30 - 23:00
    nieuwe Luxor Theater
    nieuwe Luxor

Topacteurs in vlijmscherp familiedrama

Een grappig, herkenbaar en aangrijpend toneelstuk over hoe moeilijk het is om familie te hebben en om familie te zijn, met een topcast van maar liefst twaalf acteurs, waaronder Ariane Schluter, Porgy Franssen en Anneke Blok. Augustus: Oklahoma vertelt het tragikomische verhaal van de familie Weston die verscheurd wordt door diepe geheimen en onvervulde verlangens. De drie gebroken generaties gaan meedogenloos en nietsontziend de confrontatie met elkaar aan waarbij de waarheid onvermijdelijk boven tafel komt. De onvergetelijke personages, vlijmscherpe humor en live muziek maken dit toneelstuk van het hoogste niveau boeiend tot de laatste seconde. De regie is in handen van Michel Sluysmans.

 

Familie kies je niet, die krijg je

Augustus: Oklahoma speelt zich af in de ieder jaar warmer wordende maand augustus, op het platteland van de Amerikaanse staat Oklahoma, waarvan de oorspronkelijke bewoners ooit zijn verjaagd. Daar staat het statige ouderlijk huis van de zussen Weston. Als hun vader spoorloos verdwijnt keren ze met aanhang terug om hun moeder bij te staan in het verdriet. Maar wat een samenkomst van troost en verbintenis had moeten zijn blijkt een explosieve confrontatie waarin oude wonden worden opengereten en weggestopte emoties onherroepelijk aan het licht komen. 

 

Het Pulitzer Prize winnende Augustus: Oklahoma is meer dan een familiekroniek. De familie Weston staat symbool voor de ontmaskering van de westerse wereld, waarin geld geen garantie bleek te zijn voor geluk en waarin de jongste generatie moet omgaan met de emotionele erfenis van generaties boven haar. Auteur Han van Wieringen tekent voor een gloednieuwe vertaling. Na de succesvoorstellingen Noem het maar liefde (2019), Vrijdag (2021), Een Meeuw (2022) en De Kerstentuin (2023) brengt regisseur Michel Sluysmans met Augustus: Oklahoma opnieuw een hedendaagse interpretatie van één van de beste toneelstukken uit de toneelliteratuur.

Augustus: Oklahoma

De pers over deze voorstelling:

"Knap geregisseerd, uitmuntend gespeeld" - Volkskrant ★★★★
"Vakwerk van de sterrencast" - NRC ★★★★
"Lachen om andermans ellende, het mag bij gitzwarte voorstelling, heel veel zelfs" - De Limburger ★★★★
"Acteurs stelen de show met smeuïge familieperikelen" - Theaterkrant
"Fenomenale voorstelling. Zielepijn op het scherpst van de snee met een flinke dosis humor" -  L1 Radio

 

Met Ariane Schluter, Porgy Franssen, Wendell Jaspers, Ali-Ben Horsting, Hanne Arendzen, Anneke Blok, Vincent Linthorst, Myrthe Huber, Viktor Griffioen, Ozan Aydogan en Yasmina Abdelmoumen en Jenell Tedjai.

Producent: Toneelgroep Maastricht & Theateralliantie

Knap geregisseerd, uitmuntend gespeeld

Volkskrant ★★★★