Geweest

  • Geweest
    Wo 23 dec 2015 ⋅ 20:00

Oeroeg
Naar het gelijknamige boek van Hella S. Haasse

‘Oeroeg was mijn vriend’. Zo begint het beroemde prozadebuut van Hella S. Haasse. Oeroeg vertelt het aangrijpende verhaal van de vriendschap tussen een Javaanse jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Geleidelijk groeien de twee uit elkaar. Wanneer de ik-figuur na jaren terugkeert gaat hij op zoek naar herinneringen aan de bijzondere vriendschap.

In de opvatting van Madeleine Matzer is Oeroeg vooral een verhaal over opgroeien in een land dat nooit wezenlijk het jouwe zal kunnen zijn, en het verlangen daarnaar; over de zoektocht naar jezelf en de verzoening met het onbekende. Leopold Witte (De Verleiders, Gooische Vrouwen) en Helge Slikker (Miss Molly & Me, Gejaagd door de wind) geven samen het verhaal vorm tot een speelse, zintuiglijke en muzikale vertelling.
Oeroeg verscheen in 1948 als Boekenweekgeschenk, prijkt al decennialang op leeslijsten van scholieren, werd verfilmd, kent meer dan vijftig drukken en is in elf talen vertaald. Hella S. Haasse: ‘De ontroering, ja, de hartstocht waarmee ik nog altijd reageer op de kleuren, de geuren en geluiden van mijn geboorteland, zijn niet geboren uit herkenning, maar uit het besef dat wat ik waarneem voor altijd onbereikbaar blijft. Alleen het onder woorden brengen van het waargenomen schenkt even de illusie er deel aan te hebben.’

De Pers:

'Hedendaags, gedurfd' **** NRC
'Subtiele multimediale vertelling roert hoofd en hart' **** 8weekly.nl
'Dit pareltje uit de Nederlandse literatuur kan niet vaak genoeg verteld worden' *** Telegraaf
'Weergaloos vertolkt' **** Scènes.nu

 

NB: In verband met gezondheidsredenen zal Madeleine Matzer, in tegenstelling tot eerdere berichten, deze productie niet regisseren. Bewerking en concept zijn wel van haar hand. De regie wordt gedaan door Michiel de Regt (o.a. Toneelschuur en Orkater).

Kalender

December 2015
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Genres

Deze site gebruikt cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten?

Meer informatie

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.