Geweest

  • Geweest
    Do 4 mei 2017 ⋅ 19:30

Nationale Jongerenherdenking
Phone down - heart open

De eerste Nationale Jongerenherdenking als aanvulling op de Nationale Dodenherdenking vindt op 4 mei plaats in het nieuwe Luxor Theater. Een herdenking voor jongeren om op een geheel eigen manier stil te staan bij de oorlogsslachtoffers van alle tijden.

Elk jaar is Nederland twee minuten stil. Twee minuten waarin we samen oorlogsslachtoffers herdenken. Voor veel Nederlandse jongeren is het al generaties terug dat hun familie een oorlog heeft meegemaakt. Voor anderen is het veel recenter of zij hebben zelf in een oorlogsgebied gewoond. Op 4 mei gaan we samen kijken wat het betekent om een oorlog mee te maken en wat wij zelf kunnen doen om vrede te stimuleren.

Programma
In de foyers van het theater is een  uitgebreid randprogramma. Een bijzondere beleving is de The Smartphone Orchestra waar je met je eigen smartphone, samen met alle andere aanwezigen, onderdeel bent van het orkest dat een speciale compositie speelt voorafgaand aan de twee minuten stilte. Er is spoken word van Akwasi, M. en Romano Haynes. In de Pop-Up Poëziewinkel schrijft Maxine de Jongh speciaal voor jou live een gedicht met het thema Geef vrijheid door. Je kunt zelf een boodschap achterlaten op de wereldwensenmuur i.s.m. Lastplak. Bij Oorlog in mijn huis krijg je in verschillende huisjes in de foyers in korte scenes en vlogs een idee wat het betekent om in oorlog te leven. Aansluitend volgt in de grote zaal de Hofpleinvoorstelling De loop der dingen van Jeugdtheater Hofplein. Het afgelopen jaar heeft dit stuk op zowel het Lowlands Festival als in het Hofpleintheater publiek letterlijk tot tranen geroerd. De presentatie van de avond is in handen van Bart Boonstra (ONM).

De loop der dingen
De jonge spelers van Jeugdtheater Hofplein geven in al hun dapperheid, overgave en kwetsbaarheid een onweerstaanbaar gezicht aan grote zaken. In een doorlopende stuwende kettingreactie roepen zij stille beelden op van vluchtelingen op drift uit de oorlog, om het publiek vervolgens weer op te zwepen met keiharde beats uit clubs en feesten. We zien hoe menselijk gedrag dramatische situaties veroorzaakt die weer bepalend zijn voor ons gedrag; een eeuwige ketting van oorzaak en gevolg.

Programma
19.30 uur Aanvang herdenkingsprogramma
20.00 uur 2 minuten stilte
20.02 uur Programma in zaal en foyers
21.00 uur Aanvang De loop der dingen i.h.k.v. Theater na de Dam

Het eerste lichtjesmonument
Voorafgaand aan de herdenking steken jongeren, spelers en passanten op het Grotekerkplein bij de Laurenskerk gekleurde kaarsen aan die gezamenlijk een groot lichtmonument vormen. Het kunstwerk, dit jaar met het beeld dat Iwan Smit voor de Nationale Jongerenherdenking ontwierp, zal met ruim 7.000 kaarsjes een oppervlakte van bijna 200 m2 beslaan. Help ook mee! Meld je aan op Facebook of kom langs.

War Child
Deelname aan de Nationale Jongerenherdenking in Luxor kost €5. Dit bedrag komt volledig ten goede aan War Child.

LET OP
Voor deze voorstelling gelden afwijkende voorwaarden.

Volg de Nationale Jongerenherdenking op Facebook
Meld je aan voor het Facebook event

Gebruik vandaag de Snapchat-filter!

 Wie herdenk jij op 4 mei?

Kalender

Mei 2017
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Genres

Cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten?

Meer informatie

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.