Aankomende voorstellingen

  • Speeltijd

    Nieuwe Luxor

    Prijzen

    verkoop start binnenkort

Nationale Jongerenherdenking 2018
Dodenherdenking voor en door jongeren

Op 4 mei 2018 vindt de tweede editie van de Nationale Jongerenherdenking plaats. Een herdenking, als aanvulling op de Nationale Dodenherdenking, voor jongeren om op een geheel eigen manier stil te staan bij de oorlogsslachtoffers van alle tijden.

Elk jaar is Nederland twee minuten stil. Twee minuten waarin we samen oorlogsslachtoffers herdenken. Voor veel Nederlandse jongeren is het al generaties terug dat hun familie een oorlog heeft meegemaakt. Voor anderen is het veel recenter of zij hebben zelf in een oorlogsgebied gewoond. Op 4 mei kijken we samen wat het betekent om een oorlog mee te maken en wat wij zelf kunnen doen om vrede te stimuleren.

Eerste editie 2017
De eerste Nationale Jongerenherdenking vond op 4 mei plaats in het nieuwe Luxor Theater. Met The Smartphone Orchestra vormden de aanwezigen gezamenlijk met hun eigen smartphone het orkest dat een speciale compositie speelde voorafgaand aan de twee minuten stilte. In de foyers was een uitgebreid randprogramma. Er was spoken word van Akwasi, M. en Romano Haynes. In de Pop-Up Poëziewinkel schreef Maxine de Jongh live gedichten met het thema Geef vrijheid door. Op de wereldwensenmuur i.s.m. Lastplak konden aanwezigen een wens voor de toekomst achterlaten en in verschillende huisjes in de foyers gaven korte scenes en vlogs een idee wat het betekent om in oorlog te leven. In de grote zaal speelde tot slot de Hofpleinvoorstelling De loop der dingen van Jeugdtheater Hofplein.

Lichtjesmonument
In 2018 komt ook het lichtjesmonument terug. In 2017 staken jongeren, spelers en passanten voorafgaand aan de herdenking op het Grotekerkplein bij de Laurenskerk gekleurde kaarsen aan die gezamenlijk een groot lichtmonument vormden. Het kunstwerk, een beeld dat kunstenaar Iwan Smit voor de Nationale Jongerenherdenking ontwierp, besloeg met 7.000 kaarsjes een oppervlakte van bijna 200 m2.

Landelijke campagne
Via een campagne op social media zijn jongeren in heel Nederland uitgenodigd om na te denken over wat herdenken voor hen betekent. In een kort filmpje werd hen gevraagd voor wie zij 2 minuten stil zijn op 4 mei. Jongeren uit heel het land hebben massal op deze vraag gereageerd. Op 4 mei was in heel Nederland een Snapchat Geofilter beschikbaar. Hiermee konden alle Snapchatgebruikers via een door Iwan Smit ontworpen laag over hun foto laten weten dat zij die dag 2 minuten stil zijn. Deze is door honderduizenden gebruikt.

4 mei 2018: meer jongerenherdenkingen
In de tweede editie zullen ook in andere Nederlandse gemeenten jongerenherdenkingen plaatsvinden met een gezamenlijk herdenkingsmoment i.c.m. The Smartphone Orchestra, een theatervoorstelling en randprogrammering.

War Child
Deelname aan de Nationale Jongerenherdenking in Luxor kost €5. Dit bedrag komt volledig ten goede aan War Child.

Volg de Nationale Jongerenherdenking op Facebook

 

 Bekijk de aftermovie van 2017

Kalender

Mei 2018
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Genres

Deze site gebruikt cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten?

Meer informatie

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.