Geweest

  • Geweest
    Vr 4 mei 2018 ⋅ 18:45

Nationale Jongerenherdenking 2018
Dodenherdenking voor en door jongeren

Een herdenking, als aanvulling op de Nationale Dodenherdenking, voor jongeren om op een eigen manier stil te staan bij oorlogsslachtoffers van alle tijden.

Op 4 mei is de tweede editie van de Nationale Jongerenherdenking in het nieuwe Luxor Theater. Twee minuten stilte met daar omheen een programma voor en door jongeren (ca. 10-18 jaar) met uitdagende activiteiten en toffe gasten. Met onder anderen Jairzinho, Jasper en Marius Gottlieb, The Smartphone Orchestra en de voorstelling Wij/Zij van Bronks (BE).

Download blokkenschema

Programma
Joods kindermonument (Stieltjesstraat)
18.00 – 23.00 Lichtjestapijt
18.00 Gidsentochten

nieuwe Luxor Theater
18.30 deuren open
18.45 aanvang foyerprogramma
19.40 aanvang zaalprogramma
20.00 twee minuten stilte
20.20 aanvang foyerprogramma
21.00 voorstelling Wij/zij Bronks (BE)
22.30 einde programma

Lichtjesmonument
De dag start met de bouw en het aansteken van het lichtjesmonument bij het Joods kindermonument op de Kop van Zuid.

Jairzinho
Jairzinho Winter, artiest en mede-oprichter van Rotterdam Airlines, geeft een optreden tijdens het foyerprogramma in het nieuwe Luxor Theater. Na verschillende internationale en nationale theater- en filmproducties maakte Jairzinho zijn entree als muzikant. In 2016 bracht hij het nummer 'Laat Niet Los' samen met Jonna Fraser. Met het nummer ‘Tempo’ van zijn EP Gouden Plaat scoorde hij een megahit, die tientallen miljoenen keren werd bekeken op YouTube.

In gesprek met
Om 19.00 uur zijn er in de foyer van het Luxor gesprekken met oorlogsslachtoffers en ooggetuigen die de oorlog hebben meegemaakt. Ze vertellen over hun ervaringen en het publiek kan vragen stellen en luisteren naar de gesprekken.

De Postkamer
In de Postkamer kun je aan verschillende tafeltjes een brief schrijven. Zo kun je bijvoorbeeld schrijven aan Hamid, een jongen die net een verblijfsvergunning heeft gekregen in Nederland en op zoek is naar beschrijvingen van jouw favoriete plek in Rotterdam. Bij tafel twee kun je schrijven aan Herman die sinds het overlijden van zijn vrouw weer een goed gesprek zou willen voeren over de liefde…

Spoken Verzet
De Spoken Word artiesten M. met Winterdagen, Stryder, Joshua en Lisa van der Hoeven verzetten zich tegen de oorlog en hebben speciaal voor de Nationale Jongerenherdenking teksten geschreven die bijdragen aan het thema verzet.

Positief Protest
In plaats van protesteren tegen onrecht brengen wij de bezoekers graag een positief geluid. Iedereen kan hieraan onder begeleiding van Wallnuts Murals bijdragen door een tekst, boodschap, tekening of statement te plaatsen op een van de ‘positieve protestborden’ van de Nationale Jongerenherdenking. Hier kan je je eigen boodschap achterlaten op de kleurrijke positieve protest wall in het Luxor Theater.

Real life game: Waar sta jij?
In deze real life game in samenwerking met het Youth Council van War Child Holland word je uitgedaagd je mening te geven over oorlogsituaties nu. Hoe bewust zijn we ons hiervan in ons dagelijks leven. Raakt het ons nog wel genoeg? Is er besef dat zoiets ons ook kan overkomen? En zou jij je verzetten of niet? Aan de hand van prikkelende stellingen maakt je je eigen keuze.

Oorlog in mijn huis
In verschillende huisjes in de foyer worden scènes gespeeld door studenten van het excellentiejaar van de MBO Theaterschool. Zij hebben onderzoek gedaan naar hoe het is om te moeten onderduiken. Ze dragen gedichten en monologen voor en er is muziek vanuit het thema ‘Verzet’. In vlogs zien we jongeren die hun familie hebben interviewen over oorlog.

Smartphone Orchestra
Een bijzondere beleving is de The Smartphone Orchestra waar je met je eigen smartphone, samen met alle andere aanwezigen, onderdeel bent van het orkest dat een speciale compositie speelt voorafgaand aan de twee minuten stilte.

Wij/Zij Bronks (BE)
In deze ontroerende en fysieke theatervoorstelling wordt de logica van jonge mensen tegenover de blik van volwassenen geplaatst. Wij/Zij van Bronks (BE) gaat over de compleet eigen manier waarop wij de jonge generatie de complexe en gruwelijke actualiteit tot ons nemen. In plaats van een triest verhaal schetst Wij/Zij juist de enorme vitaliteit en vindingrijkheid van een jonge generatie die vanuit creativiteit en verbeeldingskracht verschil weet te maken. Met veel humor en vooral een nuchtere blik. Dus verwacht dat dit iets bij je los maakt.

4 mei 2018: meer jongerenherdenkingen
In de tweede editie zullen ook in andere Nederlandse gemeenten jongerenherdenkingen plaatsvinden met een gezamenlijk herdenkingsmoment i.c.m. The Smartphone Orchestra, een theatervoorstelling en randprogrammering.

Volg de Nationale Jongerenherdenking op Facebook en Instagram

 

4 mei 2018: meer jongerenherdenkingen
In de tweede editie zullen ook in andere Nederlandse gemeenten jongerenherdenkingen plaatsvinden met een gezamenlijk herdenkingsmoment i.c.m. The Smartphone Orchestra, een theatervoorstelling en randprogrammering.

War Child
Deelname aan de Nationale Jongerenherdenking in Luxor kost €5. Dit bedrag komt volledig ten goede aan War Child.

 

Hofplein Rotterdam en Luxor Theater

De Nationale Jongerenherdenking is in 2017 ontstaan vanuit een samenwerking tussen Hofplein Rotterdam en Luxor Theater Rotterdam.

 

 Bekijk de aftermovie van 2017

Kalender

Mei 2018
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Genres

Cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten?

Meer informatie

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.