Festen

Grote en glorieuze cast speelt wereldberoemd familiestuk Festen
wo 6 jul 2022 | 20:00
6 jul 2022
20:00
  • 6 jul 2022
    20:00
    € 22,50 - 43,50
    Oude Luxor

Festen treft je als een mokerslag. Dat was jaren geleden al, toen de filmklassieker van Thomas Vinterberg door het legendarische gezelschap De Ploeg naar het theater werd gebracht. En dat is nu weer, met een nieuwe zwartkomische bewerking van het script door Peter Heerschop. In de aangrijpende voorstelling gaan humor en drama soepel samen. Juist door die bijzondere mix van cabaret en toneel slingeren de emoties meedogenloos de zaal in. Keihard lachen met een huilend hart. 

 

De cast is groot en glorieus, met Peter Heerschop, Viggo Waas, Bas Hoeflaak, Genio de Groot, André Dongelmans, Stephanie Louwrier, Vincent Croiset, Maartje van de Wetering en Han Römer als de pater familias. De regie is in handen van Titus Tiel Groenestege.

 

Het verhaal in het kort, voor wie het niet (meer) weet: familieleden komen vrolijk bijeen om de verjaardag van vader te vieren. Verloren zoon duikt op en houdt tijdens het diner een speech die de feestelijke avond verandert in een slagveld. Festen is zonder twijfel de toneelklapper van het jaar.

Scenes – 5 sterren

“De acteurs zijn in topvorm”

“de tekst is soepel, fijn geactualiseerd en spits.”

 

Telegraaf – 4 sterren

“Doorspekt met grappen en grollen (..) worden de genres cabaret en drama moeiteloos met elkaar gemixt.”

“zo krijgt Han Römer alle ruimte om de nietsontziende pater familias die steeds meer zijn grip op de situatie verliest, prachtig schrijnend te portretteren.”

 

De Volkskrant – 3 sterren

“sterk spel van Croiset en Römer.”

“het contrast tussen de uitbundige feeststemming en de pijn van een jarenlang trauma, dat allemaal veroorzaakt een zindering door de zaal. Ademloos kijken. Kippenvel.”

“In een nieuwe toneelbewerking van Peter Heerschop blijkt nog eens hoe ijzersterk het simpele verhaal van Festen is.”

 

Let op! Deze voorstelling is verplaatst van het nieuwe naar het oude Luxor Theater.