Luxor Theater Rotterdam

FORTUYN

Opstand aan de Maas
za 12 mrt 2022 - zo 3 apr 2022
12 mrt 2022
-
3 apr 2022

Een vlijmscherpe Rotterdamse komedie over een politieke opstand aan de Maas

Na de succesvolle schouwburg toer van GAS en de reprise van de voorstelling MANSHOLT, strijkt Toneelgroep Jan Vos in het voorjaar van 2022 neer in Rotterdam met FORTUYN.

 

Het is eind 2001 en er broeit iets in de stad Rotterdam. Straten verloederen, er is veel drugsoverlast en de criminaliteit tiert welig. Terwijl men zich op de Coolsingel opmaakt voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, komt een clubje ontevreden Rotterdammers bijeen. Zij kunnen de malaise waarin hun stad verkeert niet langer aanzien. Aan de keukentafel besluiten ze om een nieuwe partij op te richten. Als Pim Fortuyn zich vervolgens aanbiedt als lijsttrekker van het gloednieuwe Leefbaar Rotterdam nemen de gebeurtenissen een ongekende vlucht.

 

“Op een dag zet ik de radio aan. En hoor ik hem. Ik weet dan nog niet dat hij mijn leven gaat bepalen…”
Fortuyn is een vlijmscherpe komedie over een politieke opstand aan de Maas. We volgen een aantal Leefbaar Rotterdammers van het eerste uur die overrompeld worden door hun eigen succes. En we zien hoe hun opponenten alle zeilen moeten bijzetten om zich teweer te stellen tegen dit nieuwe geluid. Als de lente van 2002 uitloopt op een politieke moord eindigen alle partijen in diepe shock.

“Op een dag zet ik de radio aan. En hoor ik hem. Ik weet dan nog niet dat hij mijn leven gaat bepalen…”