Crowdfundingcampagne: Containertrap voor nieuwe (theater)makers

di 14 mei 2024

Luxor Theater is gestart met een crowdfundingcampagne. Onder het motto Word Stouwert! En help ons Rotterdamse creativiteit naar nieuwe hoogten te stuwen! wil het theater met het op te halen bedrag een Containertrap realiseren en op die manier het Rijnhavengebied transformeren van bouwput naar culturele kade. Het belooft een bijzondere culturele hotspot te worden waar nieuwe (theater)makers, ontmoeting en innovatie centraal staat. 

 

Een greep uit de reacties van onze donateurs:

 

  • "Cultuur is heel belangrijk voor de samenleving. Daarom steun ik graag nieuwe initiatieven." - Marja
  • "Omdat ik hou van creatieve ideeën, en de containertrap is zo'n creatief idee." - Diederik
  • "Super leuk initiatief! Prachtige locatie! Mocht er ooit een plekje vrij zijn dan zou ik het zo huren ;-) succes en groetjes, Edith. Mooi om een bijdrage te kunnen leveren." - Edith
  • "De Rijnhaven krijgt een centrale positie in het nieuwe centrum van Rotterdam m.n. cultureel en vrije tijd: we doen daar graag aan mee, vandaar de geuzentitel Sjouwert. ga zo door!" - Lourens
  • "Als trotse Rotterdammer(t) wil ik graag dat het aanbod van kunst en cultuur in onze stad zo groot en bereikbaar mogelijk wordt. De containertrap brengt ons weer een stapje dichterbij.. Leuk!" - Lise

Rijnhaven in ontwikkeling
De aanleiding voor dit project is de grootschalige ontwikkeling van het Rotterdamse Rijnhavengebied. Met het dempen van de haven en de geplande bouw van onder andere woningen, een park en een stadsstrand, ontstaat een nieuw en dynamisch stadsdeel in het Rijnhavengebied. Totdat de nieuwe Rijnhaven naar verwachting in 2035 wordt opgeleverd zitten het Luxor Theater en hun buren met een bouwput voor de deur. Om de kade in de tussentijd een waardevolle en veilige plek te maken, wil het theater daarom de Containertrap realiseren. Deze trap zal niet alleen dienen als een verbindende schakel tussen de bouwput en de omgeving van de Rijnhaven, maar ook als een cultureel landmark dat de innovatie en creativiteit van Rotterdam en het Luxor Theater weerspiegelt.

 
Nieuwe Rotterdamse hotspot
De Containertrap wordt dé hotspot waar plek is voor nieuwe (theater)makers om te creëren, te exposeren of te try-outen. De ruimtes in de containers kunnen worden ingericht als tentoonstellingsruimte, podium of studio. Voor bezoekers is het dé kans om als eerste in contact te komen met de nieuwe talenten. Het wordt een plek met veel buitenruimtes en groen.


Maar dat is niet het enige; de Containertrap wordt ook létterlijk als trap gebruikt richting het dakterras van het nieuwe Luxor Theater. Hier heeft men een fantastisch uitzicht over de transformatie naar de hernieuwde Rijnhaven. Een centrale ontmoetingsplek waar Rotterdammers, bezoekers van het theater en kunstenaars samenkomen en cultuur beleven. Naast de verbinding met elkaar en met de stad zal er ook een sterke verbinding zijn met het Luxor Theater. Zodat de functie van de Containertrap voor de nieuwe makers kan blijven bestaan en zij niet zonder maakruimte komen te staan wanneer het Rijnhavengebied volledig is ontwikkeld.

 

Het doel is om van de Containertrap een bruisende en toegankelijke plek te maken. Een plek waar creativiteit letterlijk naar nieuwe hoogten wordt gebracht.


Rotterdamse samenwerkingspartners
“We vinden het als Luxor heel belangrijk om de verbinding met de wijk te leggen”, vertelt algemeen directeur Marc van Kaam. Daar is het Luxor Theater samen met lokale kunstenaars, creatieve ondernemers en de gemeenschap nauw betrokken bij dit project. Samen streven zij ernaar om de Rijnhaven te transformeren tot een bruisende culturele bestemming, waar creativiteit en innovatie elkaar ontmoeten. Zo werken ze samen met ALL CAPS en Unity in Diversity voor het artwork waarmee de containers zullen worden voorzien van een bijzonder uiterlijk.

 

Voor de programmering in de Containertrap zal er worden samengewerkt met de vaste Rotterdamse partners van het Luxor Theater die een eigen netwerk van makers en publiek hebben, zoals Music Matters, Vocals, Spraakuhloos, House of Urban Arts, Hey Sista You Got This. Ook zullen er nieuwe makers worden aangetrokken.

 
Word Stouwert!
Met de donaties kan Luxor de Containertrap tot leven brengen en een blijvende impact maken. Zo levert het theater een waardevolle bijdrage aan het Rotterdamse culturele leven en maakt het van de bouwput een veilige en gezellige hotspot. Als Stouwert van dit project draag je bij aan een levendige, creatieve gemeenschap in onze stad. Marc van Kaam vertelt: “De trap is om heel veel redenen belangrijk. Het is een hele bijzondere attractie om naartoe te komen en om zo te zien hoe Rotterdam aan het veranderen is. En daarnaast is het ook heel fijn dat er in die containers ruimtes komen waarin wij nieuwe kunstenaars de kans geven om met innovatie bezig te zijn en zich te kunnen ontplooien, te ontwikkelen en te groeien in hun ondernemerschap.”


Crowdfunding
Het Luxor Theater is hard aan het werk om de financiële middelen voor dit ambitieuze project bijeen te krijgen. Zo hebben al meer dan vijf fondsen zich aangesloten bij dit project. Maar voor de laatste €50.000,- vraagt het theater middels een crowdfundingcampagne het grote publiek om te doneren. Met de campagne Word Stouwert! En help ons Rotterdamse creativiteit naar nieuwe hoogten te stuwen! hoopt Luxor de financiële ondersteuning te krijgen en door dit project bij te dragen aan een levendige, creatieve gemeenschap in onze stad.

 
Meer informatie
Doneren is vanaf nu mogelijk via www.luxortheater.nl/crowdfunding. Als tegenprestaties kan er onder andere gekozen worden voor een uitnodiging voor de feestelijke opening, een privérondleiding of een limited edition van een gedicht van de Rotterdamse dichter Derek Otte. De actie duurt nog tot en met 3 juni.