Luxor trotse partner van SuConnect
Luxor is trotse partner geworden van SuConnect, om Surinaamse studenten in Rotterdam onder andere werkplekken en een netwerklocatie te bieden. Op 25 november vond er een feestelijke aftrap plaats van de samenwerking in Café Dox, het inpandige café in het nieuwe Luxor Theater. Dit is de plek waar de studenten kunnen werken, maar ook om contacten te leggen in een informele sfeer.
Op de Surinaamse feestdag Srefidensi Dey op 25 november, de dag dat Suriname in 1975 onafhankelijk werd van Nederland, kwamen studenten en het team van SuConnect bijeen in Café Dox. Er werd geproost op de samenwerking door Joan Nunnely, initiatiefnemer SuConnect, en hoofd Hospitality Koen Horsten, namens het Luxor Theater. Nadat het partnerschap officieel beklonken was, werd de bijeenkomst muzikaal afgesloten door Ronald Snijders. De Surinaams Nederlandse fluitist, winnaar van de Boy Edgarprijs 2022, bracht onder andere het Surinaamse Volkslied.
Fotograaf: Salih Kilic
Luxor Theater heeft de ambitie een plek te zijn waar Rotterdam, ook buiten de voorstellingen in de avond, altijd welkom is. Met de opening van Café Dox, de inpandige horecagelegenheid van het nieuwe Luxor Theater, is hiermee een start gemaakt. Dit partnerschap met SuConnect een waardevolle samenwerking voor Luxor, dat hiermee verbinding legt met de studenten. De studenten van studentenvereniging SSA, partner van SuConnect, hebben eerder dit jaar al bijeenkomsten gehad in Café Dox. Door het bieden van onder andere werkplekken en netwerklocatie hoopt Luxor de studenten vaak binnen te zien stappen en daarmee een bijdrage te leveren aan een succesvolle studietijd in Rotterdam.
SuConnect
Elk academisch jaar arriveren naar schatting 75 Surinaamse studenten in Nederland om hun opleiding in het hoger onderwijs te vervolgen. Deze studenten spreken de Nederlandse taal en vaak wordt er dan onterecht aangenomen dat ze bekend zijn met de Nederlandse maatschappij, het Nederlandse onderwijssysteem en de desbetreffende onderwijsinstelling. De studenten worden ook niet als internationale studenten gezien en hebben geen recht op faciliteiten die internationale studenten wel hebben. Ze vallen hierdoor tussen wal en schip. Dit resulteert vaak in een moeizame aanpassing in Nederland en het kan invloed hebben op de mentale gezondheid en op de academische prestaties.
Het doel van SuConnect.nl is om talent "uit en voor" Suriname te cultiveren door enerzijds het succes van studenten uit Suriname in Nederland te vergroten, en anderzijds de interesse van studenten en afgestudeerden voor stage, werk of ondernemerschap in Suriname te stimuleren. Hiertoe ontwikkelt SuConnect.nl een programma met activiteiten in Suriname (pre-boarding) en in Nederland (on-boarding, off-boarding), in nauwe samenwerking met studentenverenigingen, onderwijsinstellingen en partners uit het maatschappelijk middenveld en bedrijfsleven. Het doel van dit project is om gedegen fundament te leggen onder de toekomstige aanpak en doorlopende inspanningen van SuConnect.nl. "Surinaamse Studenten in Beeld" is om studentsucces te ondersteunen en te beïnvloeden.
Fotograaf: Salih Kilic