Huub van der Lubbe speelt Don Quichot in musical De Man van La Mancha

wo 10 mei 2023

Huub van der Lubbe speelt de hoofdrol in de musical De man van La Mancha, een productie van de Theateralliantie die van 15 mei tot 2 juni 2024 te zien is in het nieuwe Luxor Theater. De musical, gebaseerd op het wereldberoemde boek van Miguel de Cervantes, vertelt het aanstekelijke verhaal over de wonderlijke wereld van idealist Don Quichot. De regie van deze bijzondere voorstelling ligt in handen van Ruut Weismann die eerder met de Theateralliantie samenwerkte aan de succesvolle musical Fiddler on the Roof.

 

‘Ik zag De man van La Mancha toen ik zestien was. De beste musical die ik ooit gezien heb. Na De Dijk wilde ik iets heel anders doen. Ze belden me voor de rol van Don Quichot. Daar hoefde ik niet over na te denken: heel graag!

 

Gelukkig zijn er altijd enkelingen die geen genoegen nemen met de wereld zoals die is. Idealisten die zich verzetten tegen de ‘normale’ gang van zaken met alle oorlog, ellende en onrecht. Vrouwen en mannen die voor gek worden verklaard om hun schijnbaar heilloze, onrealistische missies, maar niettemin blijven strijden. En zo de wereld beter maken. Zulke Don Quichots heeft de geschiedenis nodig. Nu misschien wel harder dan ooit.’ - Huub van der Lubbe

 

De man van La Mancha

Het verhaal van De man van La Mancha speelt zich af in een gevangenis in het Sevilla van de 16e eeuw. De Inquisitie heerst genadeloos. De dichter Cervantes wordt met zijn medewerker in de kerker geworpen tussen armlastige gevangenen, die de nieuwelingen veroordelen tot het inleveren van al zijn bezittingen. Cervantes brengt, als vorm van verdediging, het verhaal van Don Quichot tot leven: een edelman die te veel ridderromans heeft gelezen en eropuit trekt, vergezeld van zijn buurman Sancho Panza, om grootse daden te verrichten. 

 

Don Quichot is een kind van Zuid-Europa, met een naar buiten gericht vizier, kleurrijk, expressief, ontvankelijk, een toegewijd idealist. Zijn ideaal is het voortbrengsel van zijn verstoorde verbeelding die put uit de fantasiewereld van de ridderromans. Dat is de komische zijde van het verhaal. Maar het ideaal blijft in zijn zuiverheid overeind en maakt zijn drijfveren ontroerend. Don Quichot geeft ons wellicht het inzicht dat de wereld niet alleen maar een plek is waar je nu eenmaal terecht komt, maar ook een plek die je kunt maken tot wat het is, met je eigen handen en gedachten.

 

Cast: Huub van der Lubbe, Dragan Bakema, Lucretia van der Vloot, Stefan Rokebrand, David van Uuden, Doris Baaten, Mees Hilhorst, Ruth Sahertian, Danny Houtkooper, Sanne Groenen, Djin Kastje, Danique Beijer, Gino Taytelbaum, Enora Oplinus e.a.

 

Theateralliantie

Na eerdere succesvolle voorstellingen als o.a. Fiddler on the Roof, Annie en meer recent Charlie and the Chocolate Factory, is Luxor trots om weer een nieuwe productie als onderdeel van de Theateralliantie te kunnen presenteren. Deze unieke alliantie bundelt de krachten van zeven grote Nederlandse theaters om zo tot eigentijdse en kwalitatieve producties te komen.