De man van La Mancha

Met Huub van der Lubbe als Don Quichot
wo 15 mei 2024 - zo 2 jun 2024
15 mei 2024
-
2 jun 2024

Ben je gek als je het leven niet alleen wil zien zoals het is, maar ook zoals het zou kunnen zijn?

Een rijke en originele musical over de wonderlijke wereld van idealist Don Quichot, op het ritme van de flamenco. De man van La Mancha, gebaseerd op het wereldberoemde boek van Miguel de Cervantes - een van de grote werken uit de wereldliteratuur, vertelt het aanstekelijke verhaal van de ridder Don Quichot. Het ritme van de flamenco bepaalt de hartslag van deze nieuwe en eigentijdse enscenering van de geliefde musicalklassieker. De middeleeuwse kerker doet in deze voorstelling meer denken aan een flamencoconcert waar mensen elkaar vinden in het vertellen van verhalen en het maken van muziek.

Het verhaal van De man van La Mancha speelt zich af in een gevangenis in het Sevilla van de 16e eeuw. De Inquisitie heerst genadeloos. De dichter Cervantes wordt met zijn medewerker in de kerker geworpen tussen armlastige gevangenen, die de nieuwelingen veroordelen tot het inleveren van al zijn bezittingen. Cervantes brengt, als vorm van verdediging, het verhaal van Don Quichot tot leven: een edelman die te veel ridderromans heeft gelezen en eropuit trekt, vergezeld van zijn buurman Sancho Panza, om grootse daden te verrichten. 

Don Quichot is een kind van Zuid-Europa, met een naar buiten gericht vizier, kleurrijk, expressief, ontvankelijk, een toegewijd idealist. Zijn ideaal is het voortbrengsel van zijn verstoorde verbeelding die put uit de fantasiewereld van de ridderromans. Dat is de komische zijde van het verhaal. Maar het ideaal blijft in zijn zuiverheid overeind en maakt zijn drijfveren ontroerend. Don Quichot geeft ons wellicht het inzicht dat de wereld niet alleen maar een plek is waar je nu eenmaal terecht komt, maar ook een plek die je kunt maken tot wat het is, met je eigen handen en gedachten.

 

Voorstelling op zondag 26 mei 2024 met audiodescriptie
(voor blinden en slechtzienden):
Lees meer

Benieuwd naar de muziek uit de voorstelling? Beluister nu ‘De Onmogelijke Droom’ via Spotify!

 

Credits

Cast: Huub van der Lubbe, Dragan Bakema, Lucretia van der Vloot, Stefan Rokebrand/Viggo Waas, David van Uuden, Doris Baaten/Mariska van Eyle, Mees Hilhorst, Ruth Sahertian, Danny Houtkooper, Sanne Groenen, Jelmer de Groot, Djin Kastje, Danique Beijer, Gino Taytelbaum & Enora Oplinus.

 

Muzikanten: Armand Dusault, Maria Martinez Payà/Laura Trompetter, Jeff Heijne/Roel Goedhart, Joel Groenewold, Frank Vermast.


Regie: Ruut Weissman
Choreografie: Pim Veulings
Muzikale leiding & arrangementen: Rutger de Bekker & David Middelhoff
Vertaling: Rob de Graaf
Vertaling liedteksten: Huub van der Lubbe
Decorontwerp: Marloes en Wikke (Marloes van der Hoek en Wikke van Houwelingen)
Kostuumontwerp: Sabine Snijders
Dramaturg: Cecile Brommer
Lichtontwerp: Marc Heinz
Geluidsontwerp: Maarten Houdijk
Pruiken: Cynthia van der Linden
Producent: Theateralliantie
Advies flamenco muziek: Eric Vaarzon Morel
Speciale dank aan Jeroen Sleyfer voor de muzikale leiding in de opstartfase van de productie.