De man van La Mancha

Met Huub van der Lubbe als Don Quichot
wo 15 mei 2024 - zo 26 mei 2024
15 mei 2024
-
26 mei 2024

Ben je gek als je het leven niet alleen wil zien zoals het is, maar ook zoals het zou kunnen zijn?

Een rijke en originele musical over de wonderlijke wereld van idealist Don Quichot, op het ritme van de flamenco. De man van La Mancha, gebaseerd op het wereldberoemde boek van Miguel de Cervantes - een van de grote werken uit de wereldliteratuur, vertelt het aanstekelijke verhaal van de ridder Don Quichot. Het ritme van de flamenco bepaalt de hartslag van deze nieuwe en eigentijdse enscenering van de geliefde musicalklassieker. De middeleeuwse kerker doet in deze voorstelling meer denken aan een flamencoconcert waar mensen elkaar vinden in het vertellen van verhalen en het maken van muziek.

Het verhaal van De man van La Mancha speelt zich af in een gevangenis in het Sevilla van de 16e eeuw. De Inquisitie heerst genadeloos. De dichter Cervantes wordt met zijn medewerker in de kerker geworpen tussen armlastige gevangenen, die de nieuwelingen veroordelen tot het inleveren van al zijn bezittingen. Cervantes brengt, als vorm van verdediging, het verhaal van Don Quichot tot leven: een edelman die te veel ridderromans heeft gelezen en eropuit trekt, vergezeld van zijn buurman Sancho Panza, om grootse daden te verrichten. 

Don Quichot is een kind van Zuid-Europa, met een naar buiten gericht vizier, kleurrijk, expressief, ontvankelijk, een toegewijd idealist. Zijn ideaal is het voortbrengsel van zijn verstoorde verbeelding die put uit de fantasiewereld van de ridderromans. Dat is de komische zijde van het verhaal. Maar het ideaal blijft in zijn zuiverheid overeind en maakt zijn drijfveren ontroerend. Don Quichot geeft ons wellicht het inzicht dat de wereld niet alleen maar een plek is waar je nu eenmaal terecht komt, maar ook een plek die je kunt maken tot wat het is, met je eigen handen en gedachten.

 

De pers over De man van La Mancha

"Krachtig, eigentijds, zeer gestileerd" - Trouw ★★★★

"Van der Lubbe geloofwaardige Don Quichot" - De Telegraaf ★★★★

"Overtuigend en meeslepend" - Ilovetheater.nl ★★★★

"vlamt ... met sensuele flamencodans en opzwepende muziek" - De Volkskrant ★★★

"Huub van der Lubbe is ontwapenend als Don Quichot" - NRC ★★★

 

Gratis inleiding op vrijdag 17 mei

Vrijdag 17 mei zal er van 19:15 tot 19:45 uur een inleiding plaatsvinden in de Maasfoyer voorafgaand aan de voorstelling van De man van La Mancha. Regisseur Ruut Weissman vertelt over het maakproces en zijn artistieke visie op deze musical.

 

Voorstelling op zondag 26 mei 2024 met audiodescriptie
(voor blinden en slechtzienden):
Lees meer

 

Op zondag 26 mei is het ook mogelijk om de voorstelling te bezoeken met prikkelarme faciliteiten. Klik hier voor meer informatie.

Benieuwd naar de muziek uit de voorstelling? Beluister nu ‘De Onmogelijke Droom’ via Spotify!

 

Credits

Huub van der Lubbe - Cervantes/Don Quichot, Lucretia van der Vloot - Aldonza/Dulcinea, Dragan Bakema - Sancho Panza, Stefan Rokebrand - President/Herbergier (gedeelde rol met Viggo), Viggo Waas - President/Herbergier (gedeelde rol met Stefan), Doris Baaten- Huishoudster/Kapster/Officier van Inquisitie (gedeelde rol met Marisa), Marisa van Eyle - Huishoudster/Kapster/Officier van Inquisitie (gedeelde rol met Doris), Ruth Sahertian - Antonia/Maria, David van Uuden - Pastoor, Mees Hilhorst - Hertog/Carrasco, Danny Houtkoper - Ensemble (Resident Director), Sanne Groenen - Ensemble (Dance Captain), Jelmer de Groot - Ensemble/Pedro, Djin Kastje - Ensemble, Danique Beijer - Ensemble, Gino Taytelbaum - Ensemble, Enora Oplinus - Ensemble

 

Maria Martinez Payà/Laura Trompetter - Ensemble/Percussie, Jeff Heijne/Roel Goedhart - Ensemble/Gitaar, Armand Dussault/James Pollard - Muzikale leiding/Piano, Frank Vermast - Trompet, Joel Groenewold/Jolle Mooren - Basgitaar

 

Regie - Ruut Weissman, Choreograaf - Pim Veulings, Vertaling - Rob de Graaf, Vertaling Liedteksten - Huub van der Lubbe, Arrangeur en Muzikaal concept - David Middelhof en Rutger de Bekker, Muzikaal Leider - Armand Dusault, Scenografie - Marloes en Wikke, Kostuumontwerp - Sabine Snijders, Dramaturg - Cecile Brommer, Lichtontwerp - Marc Heinz, Geluidsontwerp - Maarten Houdijk, Pruiken - Cynthia van der Linden, Producent namens de Theateralliantie - Rosalie Mohr